Hasznos tanácsok a hajnali bolygóparádé elé

HOL ÉS MIT KELL KERESNI?

A csillagvizsgáló teraszán, annak kertjében, valamint a kapuval szemközti focipálya mellett 5-6 távcsőpontot is fel fogunk állítani, mindegyik mellett fog állni egy hozzáértő kollégánk, aki segít a távcső használatában és a látottak értelmezésében. Ha bármi kérdésetek lenne, a csillagvizsgáló kapujában lévő információs asztalnál mindig örömmel állunk a rendelkezésetekre.

KELL BELÉPŐJEGYET VENNI?

Igen, ezt a csillagvizsgáló kapujában tehetitek meg az információs asztalunknál. Fontos, hogy csak készpénzzel tudtok fizetni. A jegyárak: teljes árú 1000 Ft/fő, diák/nyugdíjas 500 Ft.

VAN MOSDÓ A KÖRNYÉKEN?

Igen, a csillagvizsgáló épülete nyitva lesz erre a célra. Ugyanitt, az előadóterembe lehet visszahúzódni is egy kicsit, felmelegedni, esetleg feltöltődni egy kávéval vagy teával (jó sok bögrénk van, de ha tudtok, hozzatok magatokkal! 🙂 )

ÖLTÖZKÖDJÜNK RÉTEGESEN!

A várható hőmérséklet a hajnali órákban 15-16 °C fok, ami már igencsak hűvösnek fog érződni – pláne napfény hiányában és az esetleges álmossággal megtámogatva. Kis számban tudunk biztosítani erre a célra ideális vékony takarókat, de a biztos az, ha mindenki készül az esetleges hidegre. 🙂

PARKOLNI ITT SEM EGYSZERŰ

A Kertész utca mentén ugyan lehet parkolni, a focipálya mellett is akad némi szabad tér, de a tapasztalatunk az, hogy nagyobb létszám esetén gyorsan elfogynak a szabad helyek. Éppen ezért ajánlott az autókat az Alsókikötő soron hagyni, a Kertész utca bejáratától már csak öt perc gyalog a csillagvizsgáló.

TARTÓZKODJUNK A FÉNYERŐS ESZKÖZÖK HASZNÁLATÁTÓL

Az emberi szemnek 2-3 percre is szüksége van ahhoz, hogy kellően hozzászokjon a sötéthez és ideális érzékelést biztosítson a távcsöves megfigyelésekhez. Ezt egy pillanat alatt elrontja egy zseblámpa vagy egy mobiltelefon vakuja, ráadásul kellemetlen érzés kitágult pupillákkal az erős fénybe nézni. A közlekedési útvonalak meg lesznek világítva vagy megfelelően ki lesznek jelölve – ezért kérünk mindenkit, hogy ne használjon erős fényeket és a mobiltelefonok képernyőjének fényerejét is állítsa alacsonyabbra.

MIKORRA ÉRKEZZÜNK?

Az esemény 3:00-kor kezdődik, ekkorra kerül minden távcső a helyére, a bolygók pedig távcsővégre. Mi már korábban kinn leszünk, és szerencsés esetben akár a 3 óra előtt érkező early bird-öket is tudjuk fogadni – ők jó eséllyel még idegesen rohangáló csillagászokkal, valamint a magasra kapaszkodó Jupiterrel és Szaturnusszal fognak találkozni.
Később, kb. 4:00 körül is érdemes érkezni, hiszen a nyitásra valószínűsített tömeg elkerülése mellett ekkora válik teljessé a bolygó-vonat.

HA VAN MÉG ESETLEG KÉRDÉSETEK…

hívjátok a 0630 839 0922 telefonszámot – amikor csak van egy szusszanásnyi időnk a hajnal folyamán, mindenképpen válaszolunk a hívásra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük