2022. június 24. – Péntek esti nyitvatartás

Hogyan jutnak el a csillagászati hírek a köztudatig? - Esettanulmányok a média bugyraiból

Fontos: a csillagvizsgáló kapacitása 80 fő, amelyből 25 jegy elővételben elkelt. További belépőket a helyszínen, érkezési sorrendben lehet vásárolni (itt egyelőre még csak készpénzes fizetés lehetséges). 

Következő pénteki nyitva tartásunkon – június 24-én – elmélyedhetünk a mainstream média csillagászati híreibe. Megnézzük, hogy milyen világűrbeli újdonságok ütik át a nem szakmabeli érdeklődők – vagy egyáltalán nem érdeklődők – ingerküszöbét, mennyi ezeknek az igazságtartalma, és milyen hatással van ez a csillagászat megítélésére társadalmunkban. Mindezt az elmúlt évek jelentős sajtóvisszhangot kiváltó csillagászati és űrkutatási eseményeinek bemutatásán keresztül, mint például a NEOWISE üstökös volt 2020-ban, a „félzsiráf” méretű kisbolygó esete a magyar csillagásszal vagy épp a napokban hajnalban megfigyelhető bolygósorakozó.

19:00 – Kapunyitás

Derült idő esetén napfoltok megfigyelésével kezdünk, de biztosan lesz távcsőmustra.

19:45 – Esettanulmányok a mainstream csillagászati hírek világából

Könnyed ismeretterjesztő előadás egy csillagász-tudománykommunikátor tolmácsolásában.

20:30 – Mi látható az égbolton?

Tájékozódás, csillagképek, látható objektumok. Van bármi ami foglalkoztat a világűrrel kapcsolatban? Kérdezd a csillagászt!

21:30 – Távcsöves bemutató és csillagképtúra

Derült idő esetén távcsővégre kerül kettőscsillag, csillaghalmaz, csillagköd is. Borult időben virtuális égbolttúrával és infravörös bemutatóval pótoljuk az élményt.

## FONTOS INFORMÁCIÓK ##

A péntek esti nyitva tartásunkra a jegyek kiadása a helyszínen érkezési sorrendben történik. A belépőjegy ára 1000 Ft; gyerekeknek/diákoknak/nyugdíjasoknak 500 Ft; SZTE dolgozóknak és egyetemistáknak ingyenes; helyszínen fizetni csak készpénzzel lehetséges.

Előzetes bejelentkezésre online jegyvásárlással (csak teljes árú) van lehetőség a csillagvizsgáló honlapján, melyet a helyszínen a visszaigazoló e-mail bemutatásával ellenőrzünk.
https://szegedicsillagvizsgalo.hu/naptar-es-bejelentkezes/

További információkért a +36308390922 telefonszámot lehet hívni, de elérhetőek vagyunk e-mailben és a Facebook-oldalunknak írt üzenetek útján is.