Péntek esti nyitvatartás (07.08.)

Ezen a héten igazán nagy durranásokkal készülünk a péntek esti (07.08.) nyitvatartásra, az előadásunk témáját ugyanis a felrobbanó csillagok, azaz a szupernóvák szolgáltatják. Mi indítja be ezeket a kozmikus robbanásokat, milyen fajtáik vannak, mi hasznunk van belőlük, és legfőképp: van-e tartanivalónk tőlük? Derült idő esetén természetesen az előadás előtt és után is a távcsöveké a főszerep, különösen a csillagvizsgálónk legfőbb ékessége, az 50 cm-es RC teleszkóp révén.

A program:

19:00 – Kapunyitás

Derült idő esetén napfoltok megfigyelésével kezdünk, de lesz játékos binokulár-megfigyelés is és bárki alaposabban is megismerheti a távcsövek típusait.

19:50 – Kozmikus robbanások: a szupernóvák

Ismeretterjesztő előadás (becsült „nehézségi” szint: 4 / 5) az SZTE kutató csillagászának tolmácsolásában.

20:30 – Mi látható az égbolton?

Tájékozódás, csillagképek, látható objektumok; virtuálisan majd a szabad ég alatt.

Lenne kérdésed, ami foglalkoztat a világűrrel kapcsolatban? Kérdezd a csillagászt!

21:15 – Távcsöves bemutató és csillagképtúra

Derült idő esetén távcsővégre kerül több kettőscsillag, csillaghalmaz, csillagköd is. Borult időben virtuális égbolttúrával és meteorit bemutatóval pótoljuk az élményt.

 

## FONTOS INFORMÁCIÓK ##

Jegyek elővételben válthatóak a Szegedi Csillagvizsgáló honlapján (ezen a linken); valamint a helyszínen is (itt csak készpénzes fizetés lehetséges), pénteken 19:00-tól. A belépőjegy ára 1000 Ft; gyerekeknek/diákoknak/nyugdíjasoknak 500 Ft; SZTE dolgozóknak és egyetemistáknak ingyenes.

További információkért a +36308390922 telefonszámot lehet hívni, de elérhetőek vagyunk e-mailben és a Facebook-oldalunknak írt üzenetek útján is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük