Hasznos információk és tanácsok a Hullócsillagok Éjszakája elé

Frissítés, péntek 12:30: sajnos szinte 100%, hogy nem lesznek hullócsillagok a Hullócsillagok Éjszakáján. Többnyire borult időt jósolnak az előrejelzések, így valószínű, hogy a távcsöves észleléseket sem tudjuk megtartani (hát, ez egy ilyen szakma).

Programok viszont így is lesznek az Észlelőréten!

Mi 19:00-kor kezdünk el kipakolni, majd nappali fénynél lesz binokuláros kincskereső játék, 20:00-tól (vagy kicsivel később) asztrokvíz, később meteorit-simogató, valamint folyamatos rádióamatőrös-program és távcsőmustra földfelszíni célpontokkal.

Hozzatok magatokkal pokrócot, innivalót és kérdéseket, hogy egy jó hangulató közösségi élményt teremtsünk az Észlelőréten!


Frissítés, csütörtök 17:00: nagyon úgy tűnik, hogy a felhők fognak győzni, úgy hogy gőzerővel készülünk a borultidős-programra. A távcsövek és a csillagászok ott lesznek az Észlelőréten, emellett tervezünk meteorit-simogatót, rádióamatőr-észlelést és távcsőmustrát is. A felhőréseken közben elő-elő bukkanhat a Hold – mi pedig azon nyomban levadásszuk égi kísérőnket a teleszkópokkal. A cél, hogy időjárástól függetlenül egy kellemes estét töltsünk kinn a réten – remélhetőleg sok-sok tartalmas beszélgetéssel 

Fontos: a Hullócsillagok Éjszakájának csak a csillagvizsgálóba szervezett programeleme fizetős – erre viszont már minden jegy elkelt. Az Észlelőrét látogatása és az ottani aktivitások ingyenesek.

 

Frissítés, szerda 16:00: az előrejelzések szerint felhős lesz az ég, ebben az esetben pedig nem csak hullócsillagokat, de mást se nagyon fogunk látni az égen. Fontos, hogy aki előzetes belépőjegyet váltott a csillagvizsgálóba, azokat mindenképpen egy komplett programmal várjuk, és valamilyen módon az Észlelőréten is jelen leszünk. Ha tehát szeretnél egy jót beszélgetni a csillagászokkal, akkor mindenképp gyere el péntek este a Kertész utcába!

 

Az eredeti cikk:

Az augusztus 12-i programunkat óriási érdeklődés kíséri, és rengeteg kérdést kapunk a program részleteivel kapcsolatban. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat.

Fizetős a rendezvény és ha igen, hol lehet belépőjegyet venni?

A Hullócsillagok Éjszakája során kétfajta programmal is készülünk. A csillagvizsgálóban óránként induló csoportok hallgathatnak előadást a hullócsillagok eredetéről és tekinthetnek bele az 50 cm-es nagytávcsőbe. A részvétel jegy váltásához kötött, azonban már mindegyik turnus megtelt és sajnos nem tudunk új helyeket megnyitni.

A csillagvizsgáló épületétől kb. 200 méterre lesz az Észlelőrét, amelynek összes programja ingyenes, és nem kell előzetesen bejelentkezni. 

Milyen programok lesznek?

Az Észlelőréten jó lehetőség kínálkozik hullócsillagokra vadászni – ehhez nincs szükség távcsőre vagy szaktudásra, egyszerűen csak elég kifeküdni a fűbe és az égbolt minél nagyobb hányadát szemmel tartani. Ehhez az aktivitáshoz érdemes pokrócot vagy polifoamot hozni!

Emellett az Észlelőrétre települünk ki a távcsöveinkkel is, amelyek az este folyamán több látványos és érdekes égi objektumot is meg lehet tekinteni. Több alkalommal is lesz lézeres csillagképtúra, ami a fényesebb csillagokat, konstellációkat és az égbolton való tájékozódást mutatja be. Készülünk csillagászati kvízjátékkal és kisebb nyereményekkel is.

Végül, de nem utolsó sorban, a távcsövek mellet tálló csillagászok örömmel fogadják a kérdéseiteket csillagászatról, űrutazásról, az Univerzumról – tehát ténylegesen bármiről. 🙂

Mit lehet majd látni?

A programot a Perseida meteorraj maximumára időzítették, így természetesen a hullócsillagok jelentik az elsőszámú célpontot. Ugyanakkor a telihold miatt az ég nem lesz teljesen sötét, így valószínűleg óránként néhány hullócsillagot lehet csak elcsípni.

A Hold ugyanakkor előny is, hiszen párás vagy fátyolfelhős időben is lesz mit mutatni a távcsöveink segítségével. Derült időben továbbá egészen biztosan a célpontok között fog szerepelni a Szaturnusz, a Jupiter, kettőscsillagok, gömbhalmazok és a Gyűrűs-köd is.

Fontos-e, hogy milyen lesz az időjárás?

Igen, nagyon is. Hullócsillagokra csak tökéletesen derült időben van esély, de bármilyen távcsöves észleléshez is legalább felhőlyukakra van szükség. Az előrejelzések alapján van okunk az optimizmusra.

Hol tudunk parkolni?

Hát ez fogós kérdés… a várható tömeget figyelembe véve a Kertész utcába való behajtást nem ajánljuk. Az autókat érdemes még az Alsókikötő soron (gyalog pár perc) vagy a Torontál téren (12 perc) hagyni.

Mit hozzunk magunkkal?

Érdemes pokróccal/polifoammal készülni a hullócsillagleshez, sötétedés után pedig lehűlhet a levegő, ezért legyen nálatok legalább egy pulóver. Mivel a környéken nincs büfé, ezért a kellemes időtöltéshez elkélhet víz, némi nasi vagy egy társaságnak akár egy palack bor is. 🙂

Fontos tudni tovább, hogy az Észlelőréten kissé „nomád” körülmények vannak, nem tudunk például WC használatot biztosítani a látogatók számára. Összefoglalva azt lehet mondani, hogy úgy érdemes készülni, mintha a természetbe indulna az ember.

Már nem tudtam jegyet vásárolni a csillagvizsgálóba, mikor tudnék legközelebb menni?

Terveink szerint augusztus 19-től visszatérünk a csillagvizsgáló megszokott péntek esti nyitvatartásaihoz. Ezekre hétfő esténként szokott megnyílni a jegyvásárlási lehetőség, ezen a linken.

További információkért a +36308390922 telefonszámot lehet hívni, de elérhetőek vagyunk e-mailben és a Facebook-oldalunknak írt üzenetek útján is.

2 thoughts on “Hasznos információk és tanácsok a Hullócsillagok Éjszakája elé

  1. A helyesírás, a magyar nyelv helyes ismererete is fontos. Felhívnám a figyelmet a jegyvásárlásra.
    Hol TUDNÁÁÁK. Helytelen. Tudnék vagy tudnánk. Kérem javítani.

    1. Kedves Zsolt,
      teljesen egyetértünk Önnel, annyi kiegészítéssel, hogy nem helyesírási-tudatlanságról, hanem egyszerű elütésről van szó. A hibát természetesen javítottuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük