Péntek esti nyitvatartás (08.19)

A csillagászati távolságlétra

Az űr a legvégső határ… óriási távolságok választják el Naprendszerünk égitestjeit, jelenlegi technológiánkkal áthidalhatatlanok az egyes csillagokat, és emberi ésszel felfoghatatlanok az egyes galaxisokat.
De pontosan mekkorák ezek a távolságok és miként tudják még megmérni mindezt a csillagászok? Erről szól a heti előadásunk témája!
A program:
19:00 – Kapunyitás
Az est folyamán bármikor lehet (és érdemes is) csatlakozni a nyitvatartásunkhoz, de mi már ekkor is programokkal várjuk a kicsiket és nagyokat egyaránt. Derült idő esetén napfoltok megfigyelésével kezdünk, de lesz játékos binokulár-megfigyelés is és bárki alaposabban is megismerheti az egyes távcsövek típusait is.
19:45 – A csillagászati távolságlétra
Könnyed ismeretterjesztő előadás (becsült „nehézségi” szint: 4 / 5) Kelemen Tamás asztrofotós és amatőrcsillagász tolmácsolásában.
20:30 – Mi látható az égbolton?
Tájékozódás, csillagképek, látható objektumok – lézeres csillagképtúra a szabad ég alatt.
21:00 – Távcsöves bemutató
Derült idő esetén távcsővégre kerül több kettőscsillag és csillaghalmaz is.
Borult időben virtuális égbolttúrával pótoljuk az élményt.
Záróakkord – A szegedi 50es
Betekintés a Szegedi Csillagvizsgáló kupolájába, ahol a közelmúltban munkába állított 50 cm-es RC teleszkóp kapott helyett. Derült idő esetén a látogatók a (visszajelezések alapján) legszebb égi objektumot, a Szaturnuszt is megpillanthatják a csillagvizsgáló legnagyobb teleszkópján keresztül.
## FONTOS INFORMÁCIÓK ##
Jegyek elővételben a Szegedi Csillagvizsgáló honlapján (link a kommentek között); valamint péntek 19:00-tól a helyszínen is (itt csak készpénzes fizetés lehetséges) válthatóak. A belépőjegy ára 1500 Ft; gyerekeknek/diákoknak/nyugdíjasoknak 800 Ft; SZTE dolgozóknak és egyetemistáknak ingyenes.
További információkért a +36308390922 telefonszámot lehet hívni, de elérhetőek vagyunk e-mailben és a Facebook-oldalunknak írt üzenetek útján is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük