Cikk/esszéíró pályázat középiskolásoknak!

A Szegedi Csillagvizsgáló alapítvány tudományos-ismeretterjesztő cikk- és esszéíró pályázatot hirdet középiskolás diákok számára.

A cikkíró pályázat keretében a csillagászat legfrissebb eredményeit bemutató, közérthető írásokat várunk, melyek a téma ismertetésén túl szemléltető ábrákat is tartalmaznak (4000-7000 karakter terjedelemben).

Olyan jó tollú szerzőket keresünk, akiknek az írásai a jövőben a nyomtatott és online csillagászati ismeretterjesztés felületein is megállják a helyüket. Ihlet- és ötletforrásként érdemes felkeresni a Csillagászat.hu hírportált, a Csillagvizsgáló Blogot vagy fellapozni a Meteor magazin, valamint az Élet és Tudomány ismeretterjesztő cikkeit.

Az esszéíró pályázatra pedig olyan fogalmazásokat várunk, amelyek arra a kérdésre igyekeznek választ adni, hogy miért fontos a csillagászat? 

Alapkutatás? Az Univerzumról alkotott képünk bővítése? Az emberi kíváncsiság kielégítése? Új technológiák kifejlesztése? Ismeretterjesztés? Neked mit jelent a csillagászat?  

Az esszéíró pályázatra olyan 5-10000 karakteres írásokat várunk, amelyek valamilyen módon a csillagászat  jelentőségét emelik ki. A kiírás műfaji és tematikai határai tágan értelmezhetőek – ugyanúgy örömmel fogadunk ismeretterjesztő jellegű írásokat, mint személyesebb hangvételű élménybeszámolókat.

A megírt pályaműveket mindkét kategóriában csak elektronikusan (pdf formátumban, név és életkor kíséretében) lehet benyújtani a szegedicsillagvizsgalo@gmail.com e-mail címre 2023. január 2-ig.

A két kategória együtt kerül díjazásra:

1. díj: Skywatcher 60/900 távcső EQ1 mechanikával

2. díj: Simon Tamás: Magyarország és a világűr

3. díj: Nagy Mélykúti Ákos – Sárneczky Krisztián: Így láttuk az üstököst: NEOWISE 

Az eredményhirdetésre és a hivatalos díjátadásra a Szegedi Csillagvizsgálóban kerül majd sor!

Ennek időpontjáról a résztvevőket a későbbiekben értesítjük majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük