Péntek esti nyitvatartás (10.28)

Feketelyuk-óriások nyomában

Most, hogy túl vagyunk a napfogyatkozáson, visszatérhetünk kedvenc péntek esti elfoglaltságunkhoz, az őszi éjszakai égbolt megfigyeléséhez! A Jupiter, a Szaturnusz és a Fiastyúk látványát pedig bolondítsuk meg valami rendkívül izgalmas témával – mondjuk a fekete lyukak megfigyelése jó lesz? 

Honnan jöttek, hová mennek és közben hogyan nem falnak fel mindent a téridő elképesztő gravitációval bíró monstrumai? És hogyan fényképezhetjük le fekete lyukakat, ha még fény sem hagyhatja el a „felszínüket”? Ezekre a kérdésekre (is) igyekszik válaszokat adni eheti előadásunk.

19:00 – Kapunyitás

Gyülekező az észlelőteraszon, ismerkedés a Szegedi Csillagvizsgálóval és távcsöveivel.

19:15 – A feketelyuk-óriások nyomában 

Könnyed hangvételű ismeretterjesztő előadás Barna Barnabás csillagász tolmácsolásában. Becsült „nehézségi szint”: 4/5.

Megnövekedett érdeklődés esetén az előadást 20:00-tól megismételjük.

20:00 – Távcsöves bemutató és csillagképtúra

Derült idő esetén a Jupiter és a Szaturnusz jelentik a fő látványosságot, de távcsővégre kerülnek csillagrendszerek és nebulák is, többek között a Szegedi Csillagvizsgáló főműszerével, az 50 centis távcsővel. 
Borult időben virtuális égbolttúrával pótoljuk az élményt.

## FONTOS INFORMÁCIÓK ##

Jegyek elővételben ezen az oldalon válthatóak, valamint péntek 19:00-tól a helyszínen is lehetséges a jegyvásárlás korlátozott mértékben (itt csak készpénzes fizetés lehetséges). A belépőjegy ára 1500 Ft; gyerekeknek/diákoknak/nyugdíjasoknak 800 Ft; SZTE dolgozóknak és egyetemistáknak ingyenes.
További információkért a +36308390922 telefonszámot lehet hívni munkaidőben, de elérhetőek vagyunk e-mailben és a Facebook-oldalunknak írt üzenetek útján is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük