Péntek esti nyitvatartás (11.04.)

Nem-optikai csillagászat

Pénteken a Szegedi Csillagvizsgáló ismét tárt karokkal várja látogatóit! Az óriásbolygók (a Jupiter és a Szaturnusz) ideje még nem járt le. Emellett témaként ezúttal a csillagászat nem-optikai módszerei kerülnek terítékre. Mi lenne, ha azt mondanám, hogy az emberi szem csak a fény töredékét látja és rengeteg olyan dolog van, amit nem is veszünk észre a Világegyetem rejtelmei közül egy közönséges távcsövön át? Az előadás során megkíséreljük bemutatni a csillagászat nem-optikai módszereit, lesznek itt óriási rádióteleszkópok, mikrohullámú mérések, de beletekintünk az infravörös-, ultraibolya-, röntgen- és gammatartomány vizsgáló eszközök működésébe is, amivel egy teljesen új világ tárul majd elénk.

 

19:00 – Kapunyitás

Gyülekező az észlelőteraszon, ismerkedés a Szegedi Csillagvizsgálóval és távcsöveivel.

 

19:15 – Nem-optikai csillagászat

Könnyed hangvételű ismeretterjesztő előadás Nagy Kristóf csillagász tolmácsolásában. Becsült “nehézségi szint”: 5/5. Megnövekedett érdeklődés esetén az előadást 20:00-tól megismételjük.

 

20:00 – Távcsöves bemutató és lézeres csillagképtúra (felhős időjárás esetén pedig virtuális barangolás az éjszakai égbolton, „meteoritsimogatással”)

 

## FONTOS INFORMÁCIÓK ##

Jegyek elővételben itt válthatóak, valamint péntek 19:00-tól a helyszínen is lehetséges a jegyvásárlás korlátozott mértékben (itt csak készpénzes fizetés lehetséges). A belépőjegy ára 1500 Ft; gyerekeknek/diákoknak/nyugdíjasoknak 800 Ft; SZTE dolgozóknak és egyetemistáknak ingyenes. További információkért a +36308390922 telefonszámot lehet hívni munkaidőben, de elérhetőek vagyunk e-mailben és a Facebook-oldalunknak írt üzenetek útján is. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük