James Webb Special – program a Szegedi Csillagvizsgálóban (02.08.)

Egy est a világ legfontosabb teleszkópjáról

Újabb különleges, tematikus esttel várunk mindenkit a Szegedi Csillagvizsgálóba. A középpontban ezúttal a NASA legújabb csúcseszköze, a James Webb Űrtávcső (JWST) lesz, amely kevesebb mint egy éves működése alatt is megváltoztatta a csillagászat számos területét. A program során első kézből kaphattok érdekes információkat a JWST-vel is méréseket végző szegedi kutatótól, a távcsöves bemutatónk során pedig az űrteleszkóp korábbi célpontjai közül fogunk szemezgetni.

19:00 – Kapunyitás: Mi fán terem az infravörös?

Programkezdés az előadóteremben, ahol rövid kedvcsináló kísérletekkel szemléltetjük az emberi szem számára láthatatlan, de a James Webb által érzékelt hullámhosszakról.

19:20 – Csillagrobbanások a James Webb Űrtávcső szemével

Dr. Szalai Tamás (SZTE) csillagász előadása a JWST történetéről, legfontosabb felfedezéseiről és saját méréseiről.

20:15 – Távcsöves bemutató és infravörös 

Derült idő esetén távcsővégre kerülnek a JWST által megfigyelt, de Szegedről is látható csillagászati objektumok, többek között az Orion-köd, a Jupiter és a Triangulum galaxis, de természetesen nem maradhat ki a mostanság errefelé járó fényes üstökös sem.

Borult időben a virtuális égbolton keressük fel a JWST leglátványosabb felvételein szereplő objektumokat, valamint ezen képek alapján szemléltetjük, hogy milyen plusz információkat nyújtanak számunkra az infravörös mérések.

## FONTOS INFORMÁCIÓK ##

A James Webb Special estünkön csak elővételben, a honlapunkon vásárolt belépőjeggyel lehet részt venni, amelynek ára egységesen 2500 Ft.
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük