Péntek esti nyitvatartás (04.28.)

Sarki fények Magyarországról!

Az aurora borealis, azaz a sarki fény zöldes-sárgás fényjátékát az északi, hófödte tájakhoz szokás társítani. Pedig erős napkitörések esetén az „északi fényt” akár alacsonyabb földrajzi szélességeken is, amire keresve sem találhatnánk jobb példát, mint a most vasárnap éjjel megfigyelt jelenséget. Hazánkból is több tucat helyről készült felvétel a rózsaszínes fényekről, sőt, rövid ideig a klasszikus zöldes rányalatok is előbukkantak – évek (vagy talán évtizedek) óta először!

Aktualitása miatt a csillagvizsgáló péntek esti előadásának is ez szolgáltatja a témát, de természetesen nem maradnak el a távcsöves vagy éppen a borult idős programok sem.

A várható program:

19:00 – Kapunyitás

19:10 – Ismerkedés a távcsöves világával

Bevezető a távcsövek működésébe, bónuszként pedig binokuláros kincskereső játék, és a Vénusz megfigyelése.

19:40 – Sarki fények Magyarországról 

Könnyed és látványos ismeretterjesztő előadás Barna Barnabás csillagász előadásában (becsült „nehézségi szint”: 3/5).

20:30 – Távcsöves bemutató

Hold, Mars, kettőscsillagok és változatos mélyég-objektumok, többek között Szeged (és az ország egyik) legnagyobb távcsövén keresztül.

Borult időben virtuális csillagképtúrával pótoljuk az élményt.

## FONTOS INFORMÁCIÓK ##

Jegyek a honlapunkon, valamint péntek 19:00-tól korlátozott számban a helyszínen is megvásárolhatóak (ott azonban csak készpénzes fizetés lehetséges). A belépőjegy ára 2000 Ft; gyerekeknek / diákoknak / nyugdíjasoknak 1000 Ft; SZTE dolgozóknak és egyetemistáknak pedig 500 Ft.

További információkért a +36308390922 telefonszámot lehet hívni munkaidőben, de elérhetőek vagyunk e-mailben és a Facebook-oldalunknak írt üzenetek útján is.

Fotó: Korpás Zoltán és Szabó Szabolcs Zsolt

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük