Péntek est nyitvatartás (06.23.)

Mekkora az Univerzum?

FONTOS: az estére várható vihar miatt a Szegedi Csillagvizsgáló programja nem marad el, sőt, előadótermünkben elsőosztályú témákban tartott előadásokkal lehet átvészelni a kellemetlen időjárást.

Az eredeti bejegyzés:
Miért van olyan sok bizonytalanság a csillagászat eredményei körül?  Miért nem találtuk meg még a Föld ikertestvérét? Miért nem küldünk szondát más csillagokhoz? Miért nem találkoztunk  még fejlett idegen civilizációkkal? 
A válasz minden esetben a világűr irdatlan nagy távolságaiban keresendő (bár az idegeneket illetően más magyarázatok is akadnak). Ez a modern csillagászat egyik legfontosabb területe: megmondani, hogy a bolygók, csillagok, galaxisok milyen távolságban vannak tőlünk. És bár számos módszerünk létezik, egyik sem tökéletes, rengeteg munkát adva ezzel a csillagászoknak. 
Most pénteken a kozmikus távolságmérési módszereket vesézzük ki, és még az is kiderül, hogy miből gondoljuk azt, hogy léteznie kell a rejtélyes sötét energiának.

A várható program:

19:00 – Kapunyitás

19:15 – Kozmikus távolságlétra

Könnyed ismeretterjesztő előadás Kelemen Tamás, a Magyar Csillagászati Egyesület szegedi csoportvezetőjének előadásában (becsült „nehézségi szint”: 4/5).

2015  Virtuális csillagképtúra

Tájékozódás az égbolton, csillagképek, mitológiai történetek és látványos mélyég-objektumok  útba ejtésével.

21:00 – Derült időben távcsöves bemutató, borult távcsőmustra a csillagvizsgáló kupolájában. Bónusz: asztrofotós tippek elsőkézből!

## FONTOS INFORMÁCIÓK ##

Jegyek a honlapunkon, valamint péntek 19:00-tól korlátozott számban a helyszínen is megvásárolhatóak (ott azonban csak készpénzes fizetés lehetséges). A belépőjegy ára 2000 Ft; gyerekeknek / diákoknak / nyugdíjasoknak 1000 Ft; SZTE dolgozóknak és egyetemistáknak pedig 500 Ft.

További információkért a +36308390922 telefonszámot lehet hívni munkaidőben, de elérhetőek vagyunk e-mailben és a Facebook-oldalunknak írt üzenetek útján is.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük