Péntek esti nyitvatartás (07.07.)

Szörnyetegek a galaxisok közepén: a szupermasszív fekete lukak

 

Ha csak egyetlen objektumot kellene megnevezni a világűr végtelenjében, amely kivétel nélkül mindenki fantáziáját megmozgatja, az nagy valószínűséggel a fekete lyukak lennének. Még inkább ezen gravitációs kutak szuper-óriás változatai, amelyek a galaxisok mélyén rejtőznek, mint pókok a hálójuk közepén. Az utóbbi években mégis képesek voltunk képet alkotni a közelükben zajló folyamatokról, így az eheti előadásunk nem csak izgalmas rejtélyekkel, hanem sok válasszal is fog szolgálni.

A várható program:

19:00 – Kezdés
Korábban érkezni lehet, de nem érdemes: csillagászaink buzgón készítik elő a helyszínt a hét órás kapunyitás előtt.

19:10 – Napmegfigyelés
Derült időben csillagunk felszíni aktivitásai, a napfoltok és protuberanciák is biztonságosan szemügyre vehetőek speciális szemüvegeink és teleszkópjaink segítségével.

19:35 – Feketelyuk-óriások nyomában
Könnyed ismeretterjesztő előadás Dr. Barna Barnabás csillagász előadásában (becsült „nehézségi szint”: 4/5).

20:20 – Szemezgetés az elmúlt időszak csillagászati híreiből
A sötétedésre várva elmerülünk az elmúlt hetek legérdekesebb csillagászati eredményeiben és eseményeiben. Kérdésed van? Tedd fel a csillagásznak! 

21:00 – Derült időben távcsöves bemutató, borult időben virtuális csillagképtúra

## FONTOS INFORMÁCIÓK ##

Jegyek a honlapunkon, valamint péntek 19:00-tól korlátozott számban a helyszínen is megvásárolhatóak (ott azonban csak készpénzes fizetés lehetséges). A belépőjegy ára 2000 Ft; gyerekeknek / diákoknak / nyugdíjasoknak 1000 Ft; SZTE dolgozóknak és egyetemistáknak pedig 500 Ft.

További információkért a +36308390922 telefonszámot lehet hívni munkaidőben, de elérhetőek vagyunk e-mailben és a Facebook-oldalunknak írt üzenetek útján is.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük