Péntek esti nyitvatartás (07.14.)

Nem-optikai csillagászat:

 

Pénteken a Szegedi Csillagvizsgáló ismét tárt karokkal várja látogatóit! A kései sötétedés miatt az est elején a Nap megtekintésére is lehetőség van, speciális szűrőkkel ellátott naptávcsövek segítségével. Emellett témaként ezúttal a csillagászat nem-optikai módszerei kerülnek terítékre.

A csillagászat alapvető információforrása az emberi szemmel is megfigyelhető látható fény. Azonban a mindenki által ismert rádióhullámok, az infravörös- és ultraibolya sugárzások, valamint sok egyéb olyan folyamat is van, amelyet emberi szemmel nem láthatunk és számos objektum van, amelyek megismerése ezen folyamatok segítségével lehetséges. A nem-optikai csillagászat segítségével olyan szemüvegen keresztül tekinthetünk a kozmoszra, amely sok dolgot más megvilágításba helyez és rengeteg új információt hordoz.

A várható program:

19:00 – Kezdés

19:05 – Napmegfigyelés, naptávcsövezés

19:30 – Nem-optikai csillagászat

Könnyed ismeretterjesztő előadás Nagy Kristóf csillagász előadásában (becsült „nehézségi szint”: 4,5/5).

20:15 – Virtuális csillagképtúra sötétedésig

21:00 – Derült időben távcsöves bemutató, borult időben bővített hosszúságú virtuális csillagképtúra

FONTOS INFORMÁCIÓK

Jegyek a honlapunkon, valamint péntek 19:00-tól korlátozott számban a helyszínen is megvásárolhatóak (ott azonban csak készpénzes fizetés lehetséges). A belépőjegy ára 2000 Ft; gyerekeknek / diákoknak / nyugdíjasoknak 1000 Ft; SZTE dolgozóknak és egyetemistáknak pedig 500 Ft.

További információkért a +36308390922 telefonszámot lehet hívni munkaidőben, de elérhetőek vagyunk e-mailben és a Facebook-oldalunknak írt üzenetek útján is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük