Hasznos tanácsok és tudnivalók a Hullócsillagok Éjszakája elé

Mi vár ránk szombaton Szeged legnagyobb csillagászati rendezvényén?

Az augusztus 12-i programunkat óriási érdeklődés kíséri, és rengeteg kérdést kapunk a program részleteivel kapcsolatban. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat.

Fizetős a rendezvény és ha igen, hol lehet belépőjegyet venni?

A Hullócsillagok Éjszakája során kétfajta programmal is készülünk. A csillagvizsgálóban óránként induló csoportok hallgathatnak előadást a hullócsillagok eredetéről és tekinthetnek bele az 50 cm-es nagytávcsőbe. A részvétel jegy váltásához kötött, azonban már mindegyik turnus megtelt és sajnos nem tudunk új helyeket megnyitni.

A csillagvizsgáló épületétől kb. 200 méterre lesz az Észlelőrét, amelynek összes programja (távcsöves bemutatók, lézeres csillagképtúrák, asztrokvíz) ingyenes, és nem kell előzetesen bejelentkezni. Ha tetszik, amit itt láttok és hallotok, az Észlelőrét Infopultjánál tudjátok támogatni a szegedi csillagászati közösség ismeretterjesztő munkáját, de ez egyáltalán nem elvárás, hiszen az elsődleges látványosságot mégis csak a természet szolgáltatja.

Milyen programok lesznek?

Az Észlelőréten jó lehetőség kínálkozik hullócsillagokra vadászni – ehhez nincs szükség távcsőre vagy szaktudásra, egyszerűen csak elég kifeküdni a fűbe és az égbolt minél nagyobb hányadát szemmel tartani. Ehhez az aktivitáshoz érdemes pokrócot vagy polifoamot hozni!

Emellett az Észlelőrétre települünk ki a távcsöveinkkel is, amelyek az este folyamán több látványos és érdekes égi objektumot is meg lehet tekinteni. Több alkalommal is lesz lézeres csillagképtúra, ami a fényesebb csillagokat, konstellációkat és az égbolton való tájékozódást mutatja be. Készülünk csillagászati kvízjátékkal és néhány rögtönzött előadással is a fejünk felett zajló folyamatokról.

Végül, de nem utolsó sorban, a távcsövek mellet tálló csillagászok örömmel fogadják a kérdéseiteket csillagászatról, űrutazásról, az Univerzumról – tehát ténylegesen bármiről. 🙂

Mit lehet majd látni?

A programot a Perseida meteorraj maximumára időzítettük, így természetesen a hullócsillagok jelentik az elsőszámú célpontot. A fogyó Hold sem fogja zavarni az észlelésünket, így ha az időjárás is ideális, akár tucatnyi hullócsillagot is elcsíphetünk majd.

 Derült időben továbbá egészen biztosan a célpontok között fog szerepelni a Szaturnusz, később a Jupiter, valamint kettőscsillagok, gömbhalmazok és a Gyűrűs-köd is.

Fontos-e, hogy milyen lesz az időjárás?

Igen, nagyon is. Hullócsillagokra csak derült időben van esély, de bármilyen távcsöves észleléshez is legalább felhőlyukakra van szükség. Az előrejelzések alapján van okunk az optimizmusra.

Hol tudunk parkolni?

Hát ez fogós kérdés… a várható tömeget figyelembe véve a Kertész utcába való behajtást nem ajánljuk. Az autókat érdemes még az Alsókikötő soron (gyalog pár perc) vagy a Torontál téren (12 perc) hagyni.

Mit hozzunk magunkkal?

Érdemes pokróccal/polifoammal készülni a hullócsillagleshez, sötétedés után pedig gyorsan lehűl a levegő, ezért legyen nálatok legalább egy pulóver. Mivel a környéken nincs büfé, ezért a kellemes időtöltéshez elkélhet víz, némi nassolnivaló vagy egy társaságnak akár egy palack bor is. 🙂

Fontos tudni tovább, hogy az Észlelőréten kissé „nomád” körülmények vannak, nem tudunk például WC használatot biztosítani a látogatók számára. Összefoglalva azt lehet mondani, hogy úgy érdemes készülni, mintha a természetbe indulna az ember. Csak távcsövekkel és csillagászokkal. 🙂

A kutya jöhet velünk?

Imádjuk az ebeket, és bőven jut hely nekik is az Észlelőréten, de fontos tudni, hogy a környéken akadnak más kutyák is, legközelebb a focipálya épületénél, akik vélhetően nem örülnének, ha vetélytársak kopogtatnának az ajtajukon. Az elmúlt években sosem volt ebből probléma, de a biztonság kedvéért arra kérjük kutyás látogatóinkat, hogy az Észlelőrét túlsó (Tisza felőli) oldalán telepedjenek le és tartsák kedvenceiket pórázon.
Ja, és feltétlen mutassátok be nekünk a kutyákat! 🙂

Már nem tudtam jegyet vásárolni a csillagvizsgálóba, mikor tudnék legközelebb menni?

Terveink szerint augusztus 18-tól visszatérünk a csillagvizsgáló megszokott péntek esti nyitvatartásaihoz. Ezekre hétfő esténként szokott megnyílni a jegyvásárlási lehetőség.

További információkért a +36308390922 telefonszámot lehet hívni, de elérhetőek vagyunk e-mailben és a Facebook-oldalunknak írt üzenetek útján is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük