Hullócsillagok és távcsövek az Észlelőréten!

Szombat este nem csak a csillagvizsgálóban várnak programok, hanem a közeli Észlelőréten is, ahol a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Csoportjának csillagászai távcsövekkel, lézeres csillagképtúrával, asztrokvízzel, asztrofotózással és további érdekességekkel kísérik majd a fő programot: a Perseidák hullócsillagainak észlelését.

Az Észlelőrét programjaira nem kell jegyet váltani az este folyamán bármikor lehet csatlakozni a közösségi hullócsillagleshez. A távcsövek és a csillagászok 20:00-tól már a helyszínen lesznek, 20:20 körül megjelennek az első csillagok, 21:00-tól pedig már kellően sötét lesz ahhoz, hogy az első mélyég objektumokat is megfigyelhessük.

Érdemes tudni, hogy a hullócsillagok megfigyeléséhez nem kell távcső, utóbbiakkal a nyári égbolt látványosságait készülünk megmutatni mindenkinek: színes csillagokat, nebulákat, csillagvárosokat, galaxisokat és – mindenek előtt – a gyűrűs bolygót, a Szaturnuszt.

Sötétedés után a csillagképek világáról is fogunk mesélni egy lézeres konstelláció-túra keretében, 21:15-ig pedig mindenkit bíztatunk az asztrokvízünk kitöltésére – ha nagy dolgokat nem is, de egy-egy kisebb ajándékcsomagot és sok érdekes tudást lehet vele nyerni. 🙂

Ami a helyszínt illeti, érdemes úgy készülni, mintha a természetbe vándorolnánk ki: hasznos lehet a pokróc vagy polifoam, szúnyogriasztó, enni és innivaló, sötétedés után pedig egy meleg pulóver esetleg kabát. Nagyon kevés parkolóhely van a Kertész utcában, ezért nem is érdemes kocsival behajtani; valamint fontos tudni, hogy az Észlelőréten se büfé, sem pedig WC nem áll rendelkezésre. A hasznos tudnivalókat és tippeket itt gyűjtöttük össze.

Az Észlelőrét programjai végig ingyenesek – ha tetszik amit a helyszínen láttok-hallotok, a helyszínen kiállított adománygyűjtő dobozka segítségével támogathatjátok a szegedi csillagászok ismeretterjesztő és közösségépítő tevékenységét.

További információkért a +36308390922 telefonszámot lehet hívni, de elérhetőek vagyunk e-mailben és a Facebook-oldalunknak írt üzenetek útján is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük