Péntek esti nyitvatartás (09.08)

Mi látható az égbolton?

Szeptember kezdetével már nem kell sokat várni, hogy beköszöntsenek a borús, nyirkos őszi éjszakák; a derült távcsövezésre alkalmas estek pedig egyre nagyobb kincsnek fognak számítani. Használjuk hát ki a várható kezdvező körülményeket, és merüljünk el ezúttal csillagászati objektumok látványában… ezúttal heti témánk is a- későbbi megfigyeléseket készíti elő, az előadásból ugyanis kiderült, hogy mit és miért láthatunk csillagászati távcsöveken keresztül.

A várható program:

19:00 – Kapunyitás

Ismerkedés a Szegedi Csillagvizsgálóval.

19:15 – Égi látványosságok: színek, formák, érdekességek a csillagos égbolton

Könnyed ismeretterjesztő előadás Barna Barnabás csillagász előadásában (becsült „nehézségi szint”: 2/5).

20:00 – Távcsöves bemutató, és lézeres csillagképtúra

Teleszkópjainkkal, köztük a kupolában lakó 50es nagytávcsővel sorra mutatjuk meg a korábban tárgyalt látványos vagy különleges objektumokat: kettőscsillagok, csillaghalmazok, nebulák lesznek láthatóak, az est fő attrakcióját pedig a gyűrűs bolygó, a Szaturnusz fogja jelenteni. Mindeközben lézerrel mutatjuk meg, merre és hogyan kell megkeresni az egyes csillagképeket, mik a konstellációk mondabeli eredete és az is kiderül, miként lehet tájékozódni a csillagos égbolton.

## FONTOS INFORMÁCIÓK ##

Derült estéken gyakori előadónkban a teltház (50 fő), ezért aki szeretné bebiztosítani helyét a program 20:00 előtti részén, annak érdemes már elővételben is megváltania jegyét. A sötétedés utáni programon a létszámkorlát már 100 fő, így aki csak távcsöves bemutatón szeretne részt venni, a helyszínre érkezve is megválthatja belépőjét (a készlet erejéig).

Jegyek a honlapunkon, valamint péntek 19:00-tól korlátozott számban a helyszínen is megvásárolhatóak (ott azonban csak készpénzes fizetés lehetséges). A belépőjegy ára 2000 Ft; gyerekeknek / diákoknak / nyugdíjasoknak 1000 Ft; SZTE dolgozóknak és egyetemistáknak pedig 500 Ft.

További információkért a +36308390922 telefonszámot lehet hívni munkaidőben, de elérhetőek vagyunk e-mailben és a Facebook-oldalunknak írt üzenetek útján is.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük