Csillagászati kurzusok középiskolásoknak és egyetemistáknak

Szeretnél csillagászatot tanulni? Itt a lehetőség!

A Szegedi Tudományegyetemen már évtizedek óta zajlik a kutató csillagászok képzése. Amiről viszont kevesen tudnak, hogy néhány éve már középiskolások és nem asztrofizikusnak készülő egyetemi hallgatók is belekóstolhatnak a csillagászati tananyagba, hogy alapozó ismereteket szerezzenek egy csodálatos tudományterületről. Mindezt ingyenesen, kutató csillagászok tolmácsolásában. 

Középiskolásoknak: SZTE Asztrofizikai Szakkör


Haladó asztrofizikai szakkör indul 10-12. évfolyamos középiskolás diákok számára péntek délutánonként az SZTE Fizikai Intézetében. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

Az SZTE TTIK Fizikai Intézete a 2023-2024-es tanév őszi félévében haladó asztrofizikai szakkört szervez 10-12. évfolyamos középiskolás diákok számára, amely egyúttal felkészítésként is szolgál a szegedi és környékbeli diákok számára a Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia hazai válogatóversenyére, az Athletica Galactica-ra.
A haladó Asztrofizikai szakkörön való részvételt azoknak javasoljuk, akik valamilyen szinten foglalkoztak már csillagászati témakörökkel iskolai vagy egyéb szakkörökben és/vagy emelt szintű iskolai képzésben vesznek részt matematikából és/vagy fizikából.

Az egyetemi szakkör péntek délutánonként, 15.30-17.00 óra között lesz az SZTE TTIK Fizikai Intézet Fröhlich tantermében (Tisza L. krt. 86., II. emelet).

Az első foglalkozásra 2023. szeptember 15-én, pénteken 15.30-tól kerül sor.

További információk a Fizikai Intézet honlapján olvashatóak. Egyetemistáknak: Bevezetés a Csillagászatba I. szabadon választható kurzus


Az egyetem fizikus hallgatói a BSc képzésük során a Bevezetés I-IV. tárgyakkal kezdik meg alapozó csillagászati tanulmányaikat. Mivel a legelső kurzus teljesítéséhez még nem szükségesek előzetes (asztro)fizikai ismeretek, így ezt bátran ajánljuk felvételre minden érdeklődő hallgatónak szabadon választható (SZV) kurzusként.

A előadások szerdánként, 12.00-14.00 óra között lesznek az SZTE TTIK Fizikai Intézet Budó Ágoston nagyelőadójában (Dóm tér 9., I. emelet). A 4 kredites SZV kurzusra – minden más előadáshoz hasonlóan – az SZTE Neptun-rendszerében jelentkezhetnek a hallgatók.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük