Péntek esti nyitvatartás (09.15)

Az exobolygók világa

Ha péntek, akkor csillagászat, este hét órától ismét tárt kapukkal várunk mindenkit a Szegedi Csillagvizsgálóba! „Az exobolygók világa” című, kb. 45 perces könnyed ismeretterjesztő előadással készülünk. Érdekel, hogy milyenek más naprendszerek bolygói? Hogyan lehet őket felfedezni és vizsgálni? Milyen tulajdonságaik vannak? Milyen nagy gondolkodók vetették fel először az ötletet? Hogyan lehetne ezeken élet? Egyáltalán van e ennek köze a science fiction-höz? Az előadásból ez mind kiderül. Utána pedig az égbolt bemutatása következik, reményeink szerint felhőtlen körülmények között, ha mégsem, akkor egy virtuális csillagképtúra formájában ismerhetjük meg az égbolt rejtélyeit.

A várható program:

19:00 – Kapunyitás

19:15 – „Az exobolygók világa”

Könnyed ismeretterjesztés kicsiknek és nagyoknak egyaránt, Nagy Kristóf csillagász előadásában. (Becsült „nehézségi szint” 4/5)

20:00 – Távcsöves bemutató, és lézeres csillagképtúra

Teleszkópjainkkal, köztük a kupolában lakó 50-es nagytávcsővel sorra mutatjuk meg a korábban tárgyalt látványos vagy különleges objektumokat: kettőscsillagok, csillaghalmazok, nebulák lesznek láthatóak, az est fő attrakcióját pedig a gyűrűs bolygó, a Szaturnusz fogja jelenteni.

Mindeközben lézerrel mutatjuk meg, merre és hogyan kell megkeresni az egyes csillagképeket, mik a konstellációk mondabeli eredete és az is kiderül, miként lehet tájékozódni a csillagos égbolton.

########## Fontos információk ##########

Derült estéken gyakori előadónkban a teltház (50 fő), ezért aki szeretné bebiztosítani helyét a program 20:00 előtti részén, annak érdemes már elővételben is megváltania jegyét. A sötétedés utáni programon a létszámkorlát már 100 fő, így aki csak távcsöves bemutatón szeretne részt venni, a helyszínre érkezve is megválthatja belépőjét (a készlet erejéig). Jegyek a honlapunkon, valamint péntek 19:00-tól korlátozott számban a helyszínen is megvásárolhatóak (ott azonban csak készpénzes fizetés lehetséges). A belépőjegy ára 2000 Ft; gyerekeknek / diákoknak / nyugdíjasoknak 1000 Ft; SZTE dolgozóknak és egyetemistáknak pedig 500 Ft. További információkért a +36308390922 telefonszámot lehet hívni munkaidőben, de elérhetőek vagyunk e-mailben és a Facebook-oldalunknak írt üzenetek útján is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük