Péntek esti nyitvatartás (11.10.)

Sarki fények Magyarországon!

Vasárnap este elárasztották a sarki fényekről készült képek az internet hazai szegletét. Ám ezek a felvételek nem valamelyik északi országban készültek, hanem Magyarországról: Esztergomtól Szegedig, Szombathelytől Debrecenig mindenhol látható volt a bő tíz percig tartó rózsaszínes-vöröses fényjáték. A jelenség teljesen természetes, és semmi veszélyt nem tartogat, mindössze ritka. Olyannyira ritka, hogy nem is lehet más az eheti témánk a Szegedi Csillagvizsgálóban: Kelemen Tamás, a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Csoportjának vezetője nem csak az aurora borealis eredetéről és az erősödő aktivitásról fog mesélni, hanem saját, Izlandon készült sarkifény-fotóiról is.

A várható program:

19:00 – Kapunyitás

19:15 – Sarki fények Magyarországról

Könnyed ismeretterjesztő előadás Kelemen Tamás asztrofotós,  előadásában (becsült „nehézségi szint”: 2/5).

20:00 – Derült időben távcsöves bemutató

Főszerepben a két óriásbolygóval, a Jupiterrel és a Szaturnusszal, de távcsővégre kerülhet az Androméda-galaxis, a Fiastyúk nyílthalmaz és számos más érdekesség.

Borult időben virtuális csillagképtúra és távcsőmustra pótolja a kimaradó látványosságokat.

## FONTOS INFORMÁCIÓK ##

Jegyek a honlapunkon, valamint péntek 19:00-tól korlátozott számban a helyszínen is megvásárolhatóak (ott azonban csak készpénzes fizetés lehetséges). A belépőjegy ára 2000 Ft; gyerekeknek / diákoknak / nyugdíjasoknak 1000 Ft; SZTE dolgozóknak és egyetemistáknak pedig 500 Ft.

További információkért a +36308390922 telefonszámot lehet hívni munkaidőben, de elérhetőek vagyunk e-mailben és a Facebook-oldalunknak írt üzenetek útján is.

 

Fenti fotó: Időkép

Lenti fotó: Szabó Szabolcs Zsolt

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük