Csillagászaink

A Szegedi Csillagvizsgálót teljes mértékben önkéntes alapon működtetjük. Előadásokat, bemutatókat, rendezvényeket tartunk, olykor akár házhoz is visszük a Galilei – élményt, mindezt azért, mert egyszerűen szeretjük ezt csinálni. Ismerje meg lelkes csapatunkat!

Dr. Barna Barnabás

csillagász, adjunktus

A csillagászathoz fűződő viszonyom mögött nincs különleges történet, az egyetemi szakirányok közül jobb híján esett erre a területre a választásom. Mindezt azóta sem bánom, leszámítva a hétfő reggeleket, a leadási határidőket és amikor ehhez hasonló szövegeket kell megfogalmaznom. De tényleg, a csillagászat klassz, látványos, érdekes, erről magyarázok már tíz éve az egyetemi előadásaimon és csillagvizsgálóban egyaránt.


Főbb szakterületeim közé tartoznak a szupernóvák, az emailek megfogalmazása, a hadarva magyarázás és a vad gesztikuláció – ezek közül többet is hasznosítunk a Szegedi Csillagvizsgáló működése során, ahol elsősorban programokat szervezek és előadásokat tartok.

IMG_4052

Czavalinga Donát Róbert

csillagász

Már gyerekkorom óta érdekel a csillagászat és más fiatalokkal szemben én nem is nőttem ki ezen irányú érdeklődésemet. Bár nem terveztem a kutatói pályát, 18 évesen mégis úgy döntöttem, hogy Szegeden folytatom a tanulmányaimat az SZTE fizika szakán, ahol többek között csillagászatot is tanulhattam. Itt alakult ki bennem az az elhatározás, hogy kutató csillagász szeretnék lenni. Nem volt egyszerű út, de sokat segített a Szegedi Csillagvizsgáló is, ahol mind a mai napig egy jó csapattal dolgozhatok együtt.

 A kutatói pályafutásomat tekintve jelenleg a kettő vagy több csillagot tartalmazó csillagrendszerek vizsgálatával foglalkozok. A Napunk egy magányos csillag viszont a Tejútrendszerben hemzsegnek az olyan csillagok, amely egymás körül keringenek, akár olyan közel, hogy összeérhetnek is. Tanulmányozásukkal jobban megérthetjük a csillagok működését.

 A csillagos égbolt látványa mind a mai napig lenyűgözz nem véletlen hogy a Szegedi Csillagvizsgálóban a kedvenc programom derült idő esetén a csillagképtúra, amit igen előszeretettel tartok is.

Kelemen Tamás

asztrofotós, amatőr- és bemutatócsillagász

Már gyerekkoromban is leesett állal néztem az űrsiklók fellövését, a NatGeo-s dokumentumfilmeket. A gyönyörű képek, az elképesztő történetek, mintha egy meseszerű fantáziavilág lenne – csakhogy ez mind igaz.

Habár elindultam a pályán, nem lettem kutató csillagász. A sok egyenlet, képlet, és gondolkozás mellett nem is lenne idő arra, amiről szerintem a csillagászat szól: a saját szememmel megcsodálni a világot, amit a természet alkotott. Annál szebb úgy sincs.

Próbálom megörökíteni, megmutatni másnak azt, ahogy én látom, átadni és megosztani az élményt. Ha kell, ezért a sarkkörig is elmegyek (szó szerint).

A Szegedi Csillagvizsgálóba is ezért járok távcsöves bemutatókat tartani, előadni. Az érdeklődöknek segítek elindulni ebbe a világba, remélve, hogy néhányuknál sikerrel járok.
No és persze azért is, mert otthon már unják, annyit beszélek a csillagászatról.

 

NagyA_foto

Dr. Nagy Andrea

csillagász, asztrofizikus

Jól hangzana, ha azt írnám, hogy amióta az eszemet tudom csillagász akartam lenne, csak sajnos ez nem lenne igaz. Gyerekkoromban először dinoszaurusz-tenyésztő, aztán paleontológus akartam lenne. Mígnem középiskolás koromban a fizikatanárom szervezett egy nyári csillagászati tábort, ahol megmutatta, hogy az addig tanult matekkal és fizikával hogyan lehet leírni egy több ezer fényévre lévő csillag belső szerkezetét. És ez a tény egyszerűen elvarázsolt, így eldöntöttem, hogy csillagász leszek (innen is köszi Zimmi). 

Azóta is jobban érdekel a csillagászat elméletibb oldal, így nem csoda, hogy fő szakterületem végül a szupernóvák modellezése lett. Ez elsőre talán bonyolultnak tűnik, de valójában csak annyit jelent, hogy csillagokat robbantgatok egy számítógépen. Így már sokkal menőbben hangzik, ugye? 

Az elmúlt évek során a Szegedi Csillagvizsgálóban, kollégáimhoz hasonlóan, én is tökélyre fejlesztettem a “vad gesztikulálás és hadarva magyarázás” képességét, aminek jó hasznát veszem az ismeretterjesztő előadások megtartásánál. Az előadások mellett elsősorban programok szervezésben és kreatívkodást igénylő feladatokban (pl.: pályázati plakátok tervezése, ismeretterjesztő képregény rajzolása) veszek részt.

Ha pedig az a kérdés, hogy kiknek szeretek előadást tartani, akkor a válaszom az, hogy mindenkinek, akit egy kicsit is érdekel a csillagászat. Bár, ha esetleg megint a SINOSZ-tól jönne csoport, akkor kérem hozzanak tolmácsot, mert a jelnyelv tudásomon van még mit csiszolni 🙂

Nagy Kristóf

csillagász

A csillagászat iránti érdeklődésem gyermekkoromban kezdődött. Emellett nagyon korán elkezdtek foglalkoztatni az élet nagy kérdései, amelyek közül néhány a csillagászat helyett már a filozófia kérdésköréből származik, mint például az idegen civilizációk léte vagy nemléte, az élet értelme, eredete, célja és majdani vége, valamint egyéb komplex kérdések. Hiszek benne, hogy ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához — lassan, de biztosan — a csillagászat tudománya tud közelebb juttatni bennünket. A természettudományos irány felé az igazi löketet pedig akkor kaptam, amikor hetedikes koromban először fizikát kezdtem tanulni. Addig elképzelhetetlennek tartottam, hogy a világ működését ilyen szinten képesek lehetünk a matematika eszköztárával kezelni, ami teljesen lenyűgözött. 

Csillagász mesterdiplomámat a Szegedi Tudományegyetemen szereztem, jelenleg az egyetem PhD-hallgatója vagyok. Kutatási területem a kettős- és többescsillagok. Ezek olyan naprendszerek, amelyekben nem egy, hanem kettő vagy annál több csillag található (a rekorder nyolc). Az ilyen rendszerek már eleve sok kérdést felvetnek, hiszen az emberiség egy  csillaghoz van szokva, és noha már tudjuk, hogy a kettős rendszerek túlsúlyban vannak a Világegyetemben, még bőven vannak megválaszolásra váró kérdések. Addig is azonban fontosnak tartom, hogy másoknak is átadjuk azt a keveset-és-mégis-sokat, amit már tudunk. 

Emiatt már évek óta segédkezem a Szegedi Csillagvizsgáló nyitvatartásaiban, és 2021 óta előadásokat is tartok. Az előadásaim során törekszem arra, hogy a világ működésének sokszor bonyolult folyamatait megpróbáljam érthetően átadni a közönségnek, emelett egy kicsit megkísérlem feszegetni a csillagászathoz tartozó mély kérdéseket is.

Ordasi András

csillagász, tudománykommunikátor

Habár gyerekkoromban jártam csillagász táborokba, az égbolt igazi szeretete az Szegedi Tudományegyetemen talált rám, ahol 2012-ben diplomáztam. Kutatásaim során exobolygókkal (más csillagok körül keringő, bolygó méretű égitestekkel) és szupernóvákkal (életük végén felrobbanó csillagokkal) foglalkoztam.

Később a budapesti ELTÉn tanultam tudománykommunikációt, hogy a lehető legjobban meg tudjam értetni szakmámat az eziránt érdeklődőkkel.

Ennek gyökerei is a Szegedi Csillagvizsgálóból indultak ki, ahol 2007 óta tartok pénteki nyitva tartásokat, és azóta épül bennem a gondolat, hogy mindent el lehet egyszerűen magyarázni, ha elég sokat töri az ember a fejét rajta, hogy hogyan kellene.