Műszereink

A Szegedi Csillagvizsgáló jelenlegi főműszere a kupolában található 50 cm-es tükörátmérővel bíró Cassegrain távcső. A távcső 2022 tavaszán került a csillagvizsgáló kupolájába, váltva a régi 40cm távcsövünket. A legnagyobb újítás a mérete mellett hogy a betekintő nyílás a Cassegrain szerelés lévén a távcső aljába került, ennek köszönhetően pedig távcső „szabad szemmes” észlelésre is alkalmassá vált.  Tiszta idő esetén a péntek esti nyitvatartás megkerülhetetlen programpontjaként szerepel.

(A képen a távcső 2022 tavasz előtti állapotában található, remélhetőleg nemsokára a nagyközönségnek is bemutathatjuk új formáját.)

Nem mehetünk el a távcsövek bemutatása során a Szegedi Csillagvizsgálót a kezdetek óta szolgáló 40 cm-es tükörátmérővel bíró teleszkóp mellett.  A távcső még a csillagvizsgáló megépítése előtti időkből az Odesszai testvéregyetemünktől származott. A csillagvizsgáló főműszereként többszöri átalakítások és felújítások mellett -Cassegrain-, majd később Newton-szerelésüként- szolgálta a tudományos világot. Hosszú ideig a távcső egy csillagászati képek készítésére optimalizált CCD kamerával volt felszerelve a kupolatér közepén. A távcső fő paraméterei: 40 cm tükörátmérő, fókusztávolsága 1392 mm, amely így egy f/3,48-as fényerejű távcsövet ad ki.

Hosszú tudományos pályafutása 2022 tavaszán ért véget mikor helyére került a Bajáról érkező 50cm Cassegrain távcső.

Viszont ez nem jelentette a távcső életének végét hanem egy új korszak kezdete lett. A távcső átalakítások után egy igen tekintélyes Dobson típusú távcsővé alakult át amely során lehetőség lesz a látogatóknak beletekinteni saját szemükkel a távcsőbe, remélhetőleg annyi örömet okozva mint nekünk az elmúlt több mint 30 évben.

Bemutatóink állandó tagja a 25cm tükörátmérővel rendelkező Dobson-távcsövünk, amely egyszerű mechanikája révén könnyen üzembe helyezhető és a nagyteljesítményű tükörnek köszönhetően az égbolt mélyég objektumait (halvány ködök) is képes a látogatók számára megjeleníteni.

A távcsőpark fontos tagja még a 6 hüvelyk (15,2 cm) tükörátmérővel rendelkező Schmidt-Cassegrain távcsövünk amely látszólagos mérete ellenére, képessége a Dobson távcsővel vetekszik. Ekvatoriális mechanikára szerelve, folyamatosan tudjuk követni a nyitvatartások folyamán kiválasztott objektumot. Előszeretettel használjuk a mélyég objektumok és a bolygók bemutatására. Kompakt mivolta okán gyakran találkozhatnak ezzel a távcsővel a látogatók “külsős” kitelepülések során.

Szabad szemmel vagy távcsővel szigorúan tilos a Napba belenézni, mivel azonnali vakságot tud okozni! Csak a speciálisan erre tervezett távcsövek esetén van arra lehetőségünk, hogy a Nap felszínét tanulmányozhassuk. A Szegedi Csillagvizsgáló ilyen műszerekkel is rendelkezik.

A 10cm fő optikai elemmel szerelt lencsés távcsövünkre egy speciális eszközt úgynevezett Herscel-prizmát szereltünk fel, amely kiszűri a Nap fényének jelentős részét olyan mértékben, hogy már a távcsövön keresztül is biztonságosan megtekinthetjük a Nap felszínét napfoltok után kutatva.

A Napunk észleléséhez még van egy a Napunk spektrumának csak egy nagyon kis szeletét átengedő H-alfa távcsövünk, amellyel napkitöréseket is el tudunk csípni.

Emellett a Szegedi Csillagvizsgáló még több kisebb és nagyobb műszerrel rendelkezik, amelyekkel főleg kitelepüléseink közben találkozhatsz. Az itt felsorolt távcsövekről további információkért ne félj kérdezni a nyitvatartások során a csillagászt!