Péntek esti nyitvatartás programjai

Lézeres csillagképtúra

Bemutatónk során segítünk eligazodni, sőt, tájékozódni az égbolton.

Habár az egyes konstellációk csillagjai között nincs fizikai kapcsolat, a csillagképek mind a mai napig a köztudat és tudomány szerves részei maradtak. Bemutatónk során segítünk eligazodni, sőt, tájékozódni az égbolton, ehhez pedig sorra vesszük a nevesebb csillagképeket, mesélve a hozzájuk kapcsolódó történetekről és a leglátványosabb csillagászati objektumaikról. Ráadásul, az ismertetésen túl, lézerfénnyel közvetlenül is rámutatunk a csillagokra – egy látványos túrát téve ezzel az égbolton.

A Csillagvizsgáló bemutatása

A távcsövek lakhelye

A Szegedi Csillagvizsgáló mind a mai napig aktív mérőhelyszín, amelynek történetébe és működésébe nyerhetnek betekintést látogatóink, olyan csillagászok elbeszélése alapján, akik maguk is dolgoztak a csillagvizsgáló fő műszereivel. Bemutatónk során sorra vesszük a távcsövek típusait a kis méretű amatőr eszközöktől az óriástávcsövekig, továbbá bárki megismerkedhet a távcsőoptika alapjaival – akár hasznos tippeket is gyűjtve későbbi megfigyelésekhez.

Előadások

Izgalmas beszámolók és ismeretterjesztők

Színvonalas, ám könnyen érthető ismeretterjesztő előadásaink témái a legnagyobb érdeklődésre számot tartó területek közül kerülnek ki: a Naprendszer közelről tanulmányozott égitestei, az űrutazás jövője, idegen világok felfedezése és még megannyi izgalmas témáról hallhatnak az érdeklődők, mégpedig csillagászok szakértő tolmácsolásában. A prezentációkat látványos felvételek és háttértörténetek színesítik, az előadás végeztével pedig örömmel válaszoljuk meg a hallgatóság kérdéseit.

Távcsöves bemutató

Tekintse meg az égi csodákat saját szemével!

Az űr csodái akkor a leggyönyörűbbek, ha a saját szemünkkel pillantjuk meg azokat. Ennek elérése érdekében a Szegedi Csillagvizsgáló több teleszkóppal is rendelkezik, amelyek közül kiemelkedik a fő műszerünk a 50 cm átmérőjű, Cassegrain típusú tükrös távcső. Ezzel az eszközzel – az időponttól és a légköri viszonyoktól függően – megpillanthatóak a távoli galaxisok, a halvány csillagködök és a zsúfolt csillaghalmazok, valamint érdekes részleteket fedezhetünk fel a Naprendszer égitestjein.

Borult idő garancia

Felhős időjárás esetén is nyitva vagyunk!

Sajnos az időjárást nem tudjuk irányítani. Az optikai távcsöveink a felhőn nem tudnak keresztül látni így nem tudjuk garantálni hogy az égbolt csodáit minden esetben meg tudjuk mutatni. De ez ne szegje kedvüket, hiszen a Szegedi Csillagvizsgáló borult idő esetére is tartogat programokat. Az előadást és a csillagvizsgáló távcsöveinek bemutatását rossz időjárás esetén is megtartjuk. A távcsövezés és a lézeres csillagképtúra helyett pedig meteoritbemutatót és virtuális kalandozást tudunk nyújtan…